Az Aranyhajú Hármasok Produkció három kiválósága is kulturális elismerésben részesült

Állami kitüntetéseket adtak át március 14-én a Pesti Vigadóban, melyekkel nemzeti ünnepünket, március 15-ét köszöntötték. Toót-Holló Tamás, az Aranyhajú hármasok című zenés színpadi mű írója Herczeg Ferenc-díjat kapott, Heinczinger Mika, az igazmondó juhász karakterének énekese Liszt Ferenc-díjat vehetett át, Molnár Levente, a király apja karakterét megformáló operaénekes pedig a magyar kultúra területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült.

Március 15-én az elődökre emlékezve, „az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük, a szabadságvágyunkat és az élni akarásunkat” – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban a magyar érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak keddi átadásán.

A Magyarország Kiváló Művésze díjakra érdemesnek talált művészek nevének kihirdetését is magában foglaló eseményen felszólalva Csák János kiemelte: ez az ünnep azzal a szándékkal hív össze minket, hogy tisztelettel fejet hajtsunk azok előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak „a magyar életvilág fenntartásában és továbbörökítésében”. Csák János emlékeztetett rá: kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett, hanem azt is jelenti, hogy „előkészítjük az utódok kultúráját”.

Az ősök alkotóerejére tett elismerő miniszteri utalást, s egyben az utódok kultúráját előkészítő művészi munka fontosságának hangsúlyozását is teljes mértékben a magáénak érzi az Aranyhajú Hármasok Produkció, mely nem kisebb célt tűzött ki magának, mint az ősi magyar életvilág rejtve rejtező titkainak megfejtését, valamint ősi, mitikus örökségünk éltető erejének megosztását az utódok épp születőben lévő, a szüntelen teremtés állapotában megújuló kultúrájával. 

Molnár Levente – akinek az Aranyhajú Hármasok Produkció nemcsak a király apja karakterének bravúros elénekléséért tartozik köszönettel, hanem benne a dráma kíséreteként megszületett monumentális zeneművet, Bársony Bálint és Elek Norbert alkotását újszerűen néven nevező fogalom, a folkopera műfaji megjelölés kiötlőjét is tisztelhetjük – számos kiváló kulturális teljesítménye közé így tehát egészen bizonyosan odaszámítható az a csodás énekesi alakítás is, amellyel az Aranyhajú hármasok című folkopera stúdiófelvételén vétette észre magát. 

Szintén az állami elismerések nyilvánosság elé tárásának sorában jelentett kiemelkedő fontosságú eseményt a kulturális díjak kihirdetésének ünnepe március 14-én a Pesti Vigadóban, amelyen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár adott át állami elismeréseket. 

– Tiszteletet az igazaknak, azoknak, akik a hősöktől és a bátraktól örökül kapott szabadsággal méltó módon, szentül és igazul bántak. Ők azok, akik továbbörökíteni segítették a szabadság igaz eszméjét és jelentését – hangsúlyozta ünnepi beszédében Vitályos Eszter

Az Aranyhajú Hármasok Produkció büszke arra, hogy ilyenformán a produkció két kiválóságát is a hősök és a bátrak emlékével szentül és igazul bánók közé lehet mostantól sorolni. 

A Pesti Vigadóban Herczeg Ferenc-díjjal kitüntett Toót-Holló Tamásra ez azért is találó megállapítás, mert az Aranyhajú hármasok című darabjával kimondottan is arra tesz kísérletet, hogy a legősibb magyar múlt hőseit, a magyar mitikus történelem naphéroszainak csodás emlékeit reszakralizálja – vagyis, ha úgy tetszik, szentül és igazul bánjon az aranyhajú gyermekek ősmítoszával, amely sok száz éven át csakúgy, ahogyan a mai valóságunkban is a magyar megmaradás titkaira taníthat meg minket.  

De igaz ez a megállapítás a Pesti Vigadóban a Misztrál együttes tagjaként Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett Heinczinger Mika munkásságára is: aki a Misztrál együttesben kifejtett munkásságával csakúgy, mint az Aranyhajú Hármasok Produkció részeseként létrehozott alakításával, az igazmondó juhász karakterének eléneklésével is mindig szentül és igazul bánt a hősök és a bátrak emlékével.

 Az ő esetében a szentség dimenziójának emlegetése már csak azért is helyénvaló, mert az Aranyhajú Hármasok Produkcióban általa életre keltett igazmondó juhász a történet egy pontján a magyarok Krisztusaként jelenik meg előttünk, s ekképp a magyar népi vallásosság legendás szinkretizmusának megtestesüléseként ábrázolhatja saját karakterét. 

Az Aranyhajú Hármasok Produkció minden munkatársa nevében „szentül és igazul” gratulál a három díjazottnak: Toót-Holló Tamásnak, Molnár Leventének és Heinczinger Mikának. 

Borítókép és cikkfotó: MTI / Bruzák Noémi