Előadás előtt, virtuális bemutató után – előszó egy kulturális innovációhoz

Amit ezen a színlapon látni, az a megtévesztésig hasonló egy színházi előadás plakátjához. A megtévesztés szándékáról viszont szó sincsen – a projekt alkotói, az Aranyhajú Hármasok Produkció közreműködői nem hamis látszatot akarnak kelteni, hanem jogos büszkeségüket szeretnék kifejezni.

Nem: ez még nem egy színházi előadás színlapja. De igen: ez már egy minden részletében kidolgozott folkopera két felvonásának tételeiből és a hozzá csatlakozó kobzos közjátékok históriás énekeinek sorozatából álló stúdiófelvétel szupergruppjának zenei seregszemléje. Amit már most büszkén fel lehet mutatni, s az alkotók fel is szeretnének mutatni.

Zenei kanonizáció a lehető legmagasabb művészi szinten

Túl azon, hogy ennek a zenei szupergruppnak a virtuális bemutatkozása önmagában is felér egy kulturális innovációval, itt a szükségből erényt is kovácsolnak a résztvevők. Abból következően, hogy ez a nem mindennapi művészi kollaboráció még nem egy színházi produkcióhoz kötődik, zenei értelemben – a folkopera zeneszerzői által megálmodott ideális énekesi hangszíneket és hangterjedelmeket illetően – itt minden kompromisszum nélkül lehet megvalósítani minden zenei és énekesi teljesítményt. Tudni kell ugyanis, hogy az Aranyhajú hármasok olyan színpadi zenés mű, amelynek a zenei anyaga ugyan egy folkoperában csúcsosodik ki, de ettől függetlenül prózában előadott színpadi jelenetekkel is operál. Egy ennyire válogatott – és a kiváló hangok kiválasztása alapján kiválogatott – szupergrupp sztárénekesei viszont egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés kivétellel prózai színészek is egyben. Amit hangban tudnak nyújtani, az viszont szinte felülmúlhatatlan – így aztán zenei értelemben az általuk jegyzett, az ő közreműködésükkel készült stúdiófelvételek egyfajta örökérvényű kanonizációnak is beillenek. Ez a kanonizált minőségnek szánt stúdiófelvétel művészi értelemben tehát egy olyan mérce, amelyhez a továbbiakban minden színpadi bemutató viszonyulni tud. Könnyen lehet persze, hogy lesznek olyan zseniális – prózai színészként és énekesként is bravúrosat alkotó – előadók, akik ezt a mércét akár még felül is múlják, vagy a maguk képére formálva úgy közelítik meg ezeket az énekesi teljesítményeket, hogy hasonlóan nagyszerűt alkotnak majd, csak éppen másképpen teszik majd ezt. De ez a stúdiófelvétel már most is kész arra, hogy meghatározza az Aranyhajú hármasok jelenleg a leginkább érvényesnek tekinthető zenei kánonját.