A Királyok Évadában kerül színre az Aranyhajú hármasok

Az aranyhajú gyermekek álombéli szava hamarosan mindenkihez elérhet

Évadhirdető sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Színház, melynek során az Aranyhajú hármasok bemutatójának időpontja, a darab szereposztása, valamint a művészi együttműködésre felkért társulatok köre is publikussá vált.

Az eseményen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója ismertette az évad terveit, s beszámolt arról is, miért nevezik a teátrum új, 2023/24-es évadát a Királyok Évadának. Mint mondta, Katona József klasszikusa, a Bánk bán mellett Sík Sándor István királya és Shakespeare Lear királya is műsoron lesz ebben az évadban – és természetesen ezt a sort teljesíti ki a maga jellemábrázolásaival az Aranyhajú hármasok is, melyben két király alakja is feltűnik a magyar Árpád-kor metatörténelmi olvasataival szolgálva.

–  Olyan színházi nyelv és megszólalási mód ez, amit eddig kerestünk, ami a mi egyedi hangunk lehet ebben a globalizált színházi világban, s az itt megszólaltatható és kiteljesíttethető – mondta az Aranyhajú hármasok fontosságáról szólva az igazgató, aki egy újabb bejelentést is tett az előadáshoz kapcsolódó művészi együttműködéseket felsorolva.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mellett Fabók Mancsi Bábszínháza is részesen lesz a darab színpadra állításának – jelentette be Vidnyánszky Attila, majd felkonferálta a sajtótájékoztatóra általa kiválasztott dalt, az Aranyhajú hármasok első felvonásának 11. dalát, a Nem úgy van most, mint volt régen című népdal feldolgozását, melynek zenéjét Bársony Bálint és Elek Norbert szerezte.

Ahogy a zene megszólalt, Vidnyánszky Attila rögtön megszólította a közönségben helyet foglaló Zsuráfszky Zoltánt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjét, jelezve, hogy már kezdheti is tervezni a számra a koreográfiáját. Zsuráfszky Zoltán azonnal kész volt a válasszal. Akár már fel is áll, s el is kezdi táncolni a maga verzióját – mondta mosolyogva.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

A dal elhangzását követően Vidnyánszky Attila átadta a szót a sajtótájékoztatóra vendégként meghívott Toót-Holló Tamásnak, az Aranyhajú hármasok írójának, aki az elhangzott dal szövegében rejlő egyik titokra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a magyar néplélek egyik csodája, ahogy ebben a dalban a Nap és a Hold megszemélyesítette csillagvilágban hirtelen megjelenik a régi szerető alakjára való fájdalmas emlékezés.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Itt nem valami indokolatlan és érthetetlen betoldásról van szó – emelte ki –, hanem éppenséggel a lehető leginkább jogos képzettársításról: a „régi szerető” ugyanis nem egy párkapcsolati motívum, hanem egy titkos kód, amellyel a magyar népdalok a kereszténység felvétele előtti ősi, asztrálmítoszi örökségünkre emlékeznek. Vagyis a csillagvilágban nagyon is helye van a régi szerető emlegetésének, hiszen az maga a csillagvallási hagyomány megidézése – fejtette ki Toót-Holló Tamás.

Ez az örökség érkezik meg hozzánk az Aranyhajú hármasok naphéroszaival együtt, talán pontosan úgy, ahogyan a magyar népmesékben Tündér Ilona tud megérkezni a tündéri világból a földi világba: vagyis egy csodás aranyhídon keresztül – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila itt azonnal megragadta az alkalmat, s máris bemutatta a közönség soraiban helyet foglaló új társulati tagot, Martos Hangát, aki Tündér Ilona alakját játssza majd a darabban.

Toót-Holló Tamás a darab bemutatójának jelentőségét érzékeltetve elmondta, hogy szerinte az Aranyhajú hármasok előadása valamit át fog alakítani a világ szerkezetén, de az életünk folyásán is. Utalt arra is, hogy a darab egyik híres jelenete – amelyben az aranyhajú lányok képessé válnak arra, hogy az apjuk és a mostohájuk álmaiban is megszólaljanak – önmagán túlmutató jelentést hordoz. Ez a jelenet annak jelképe, hogy az aranyhajú ikrek a magyarság kollektív tudattalanjában élnek, s az álmainkban mindig is jelen voltak, s jelen is lesznek.

Zárszavában Toót-Holló Tamás azt kívánta az előadás minden résztvevőjének, hogy az ő életükben is hadd jelenjen meg ez az örök életre szóló, ősi fény ennek a munkának a során, Vidnyánszky Attilát pedig arra biztatta: nagyon füleljen mostantól az éjszakai álmai közben, hiszen az aranyhajú gyermekek álombéli szava most már hozzá is elérhet.

Az Aranyhajú hármasok bemutatójának tervezett időpontja: 2023. december 15. – Nemzeti Színház, Nagyszínpad.

A mű szereplői: Berettyán Nándor, Horváth Lajos Ottó, Szilágyi Ágota, Battai Lili Lujza e.h., Mészáros Martin, Szász Júlia, Barta Ágnes, Martos Hanga, Rácz József, Szép Domán, Szabó Sebestyén László, Tóth Auguszta, Ács Eszter.

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes; koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, az MNTE vezetője. További közreműködő partner: Fabók Mancsi Bábszínháza.

A Királyok Évadának műsorfüzete – benne az Aranyhajú hármasok bemutatásával – itt érhető el.