Vidnyánszky Attila: ez a történet kiegyenesíti az embert

Nagyon fontos előadás lesz a mű bemutatása a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház vezérigazgatója, az Aranyhajú hármasok című színpadi zenés mű majdani rendezője is meglepődött azon, hogy ennek az ősi magyar varázsmesének milyen rejtve rejtező dimenziói vannak. Mint mondta: ez az anyag a magyarságnak hitet és erőt ad, de még ahhoz is hozzájárul, hogy magyarként egyenesebb testtartást vehessünk fel a világban.

Az M5 kulturális csatorna Librettó című kulturális magazinjának november 8-i adásában a darab leendő rendezőjén kívül a mű három alkotója: Toót-Holló Tamás író, valamint Bársony Bálint és Elek Norbert zeneszerzők is a műsor kamerája elé álltak.

Az én értelmezésem szerint ez az lényege szerint ősmítoszi tartalmakat őrző tündérmese nekünk, magyaroknak ez az első nemzeti sorstratégiánk emlékét üzeni meg – mondta a műsornak nyilatkozva Toót-Holló Tamás, a darab, valamint darab zenei anyagát alkotó folkopera dalszövegeinek írója.

A találkozás a szöveggel nagyon inspiráló volt. Az, hogy ennek a mesének ilyen dimenziói vannak, s hogy ennyi kapu nyílik meg rajta keresztül, az nagy meglepetés volt számomra – mondta Vidnyánszky Attila, a darab leendő rendezője, hozzátéve, hogy szerinte sokak számára lesz érdemes rácsodálkozni az ebben a műalkotásban összegződő kutatási témára, mert komoly felfedezéseket lehet tenni általa. Egy olyan anyag, amely hitet, erőt tud adni, amely büszkeséget okoz, amikor az ember olvassa. S ezt a darabot nem egyszerűen olvasni kell, hanem kutakodni is kezdünk vele kapcsolatban – jelezte Vidnyánszky Attila, kifejezve azt a meggyőződését is, hogy ez a mű egyszerűen kiegyenesíti a magyar embert, mert olyan jó érzés magyarként magunkra gondolni ezen az anyagon keresztül. Egyre erősödőbben érzem azt, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos előadása lehet a Nemzeti Színháznak – tette hozzá.

Ez az egész zeneszerzői munkafolyamat úgy kezdődött, hogy rengeteg ősi hangszert készítettünk, vásároltunk és zeneszerző társammal elkezdtünk egy olyan zenei világot összerakni, ami eddig tulajdonképpen nem nagyon volt hallható. Ahogy a népzenei hangszerek ősi rezgése kiegészült a szimfonikus zenekar hangzásvilágával, egy teljesen új zenei világ, egy folkoperai hangzás alakult ki – ismertette Elek Norberttel közös, műfajteremtő vállalkozásuk keletkezéstörténetét Bársony Bálint.

Fontos szempont volt előttünk a magyar identitás erősítése, tehát az, hogy mindenképpen olyan zenei motívumokat használjunk fel a műben, amelyeknek egyértelmű a magyarsága – tette hozzá ehhez Elek Norbert, aki Bársony Bálinttal együtt a Magyar Rhapsody Projekt zenésze és zeneszerzője is egyben.

Az Aranyhajú hármasok a magyar megmaradás titkaira tanít meg minket, abban erősít meg minket, hogyan tudunk igazán önmagunk maradni – emelte ki Toót-Holló Tamás, aki szerint ez végeredményben ma nem jelent mást, mint a magyar szuverenitás őrzését egy olyan multikulturális közegben, ami éppen a szuverenitás ellenében fejti ki a hatását.