Sárkány van náluk, nem félnek használni

Az Aranyhajú hármasok című darabról szóló sajtótájékoztató videotudósítása

Még darab bemutatásáról szóló bejelentését ilyen taps nem fogadta – jelentette ki meglepve, de látható örömmel Vidnyánszky Attila azt követően, hogy a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón a Kaszás Attila Termet teljesen megtöltő közönség tapsviharral reagált arra a kijelentésére, hogy ezt a darabot az ő rendezésében fogja bemutatni a teátrum.

Az Aranyhajú hármasok című folkopera zeneszerzőjének lenni egy olyan döntését követő szellemi érés eredménye, amelynek egyfajta betetőzése ez a munka – idézte fel saját útkeresésének egy bizonyos korszakát Bársony Bálint, a darab egyik zeneszerzője. Mint elmondta, 33 éves korában jutott el odáig, hogy eldöntse: lovakat megülve, jurtákban időzve szeretné az életét élni. Ebben a döntésében erősen inspirálta Kassai Lajos lovasíjász és tanító is, aki azóta már a nagyon jó barátja és szellemi inspirálója. Az ő völgyében megtapasztaltak hatására született meg Elek Norberttel közös műve, A völgy hangjai. Mint felidézte, a darab szerzője, Toót-Holló Tamás ennek a zenei anyagnak az ismeretében kereste meg őt azzal, hogy hasonló szellemben kellene valamit közösen alkotniuk – az ősi népzenei hangszerek hangzásából és a modern zenei effektusokból egyszerre építkezve. 

A népi hangszerek nem a temperált skálán működnek, ami a zongora hangolását meghatározza – tette ehhez hozzá a alkotófolyamat egyik legfőbb nehézségét kiemelve Elek Norbert, a darab másik zeneszerzője, aki szerint van egyfajta kényszerűség abban, hogy minden zenei hangot a zongorához szokás intonálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a népi hangszerek hamisak lennének, épp ellenkezőleg, akusztikusan épp azok a tiszták, de hát Pitagorasz óta nem erre alapozunk, hiszen akkor a zongorát nem lehetne minden hangnembe behangolni, hanem mindig csak egybe. Mi ezt a jelenséget nagyon tudatosan felmérve nem tisztogattuk ki a zeneműben az összes népi hangszer hangzását, hogy megszokja az ember füle azt, hogy ez természetesen hogyan szól, és igenis, ez éppen úgy szép. És éppen ettől ősi – fejtette ki Elek Norbert a sajtótájékoztatón. 

Sárkány van velünk, és nem félünk használni – mondta nagy nevetést és szintén nyílt színi tapsot kiváltva Toót-Holló Tamás, a darab szerzője a sajtótájékoztatón, amikor arról beszélt, hogy minden létező dimenzióban utaznak, és ezt az aktivitásukat egyáltalán nem hagyják abba. A Shrek című animációs filmből elhíresült, népszerű idézetet persze azonnal a maga összefüggésrendszerébe vonta, jelezve, hogy mindezt a garabonciás diákok körüli hiedelemmondák avatott kutatójaként mondja. Mint emlékeztetett: a hiedelemmondáink tanúsága szerint a garabonciások volnának azok, akik sárkányt zaboláznak, sárkányháton lovagolnak. A minden létező dimenzióban való jelenlétet Toót-Holló Tamás akkor emlegette fel, amikor a sajtótájékoztatón Pesty László hozzászólására válaszolva szóba hozta, hogy az Aranyhajú hármasok című könyv kolofonjában egyszerre három QR-kódot is szerepeltetnek. Az egyiken keresztül a folkopera teljes zenei anyagához, a másikon keresztül a folkopera első videoklipjéhez, a harmadikon keresztül pedig az aranyhajuharmasok.hu című weboldalon közreadott videoblog-sorozathoz lehet eljutni, amelyben a téma neves szakértőivel folytat beszélgetést.   

Nézze meg a sajtótájékoztató nyílt színi tapsot kiváltó kijelentéseiről készült új, videós összefoglalónkat.